4 mei 2020 | coronacrisiseconomiefinanciënnieuws

Akkoord tussen België en Nederland voor thuiswerkende grensarbeiders

België en Nederland hebben een overeenkomst gesloten om te vermijden dat grensarbeiders negatieve gevolgen ondervinden van de coronacrisis. Door de overeenkomst zullen grensarbeiders voor thuiswerk in het kader van de coronacrisis belast worden door de werkstaat.

Door de coronacrisis moeten heel wat grensarbeiders verplicht thuiswerken. De geldende verdragen tussen België en Nederland voorzien voor dit soort van situaties geen uitzondering waardoor grensarbeiders plots niet meer belast dreigden te worden door het land waar ze werken maar daar waar ze wonen.

Negatieve gevolgen voorkomen

De overeenkomst die België en Nederland nu sluiten bepaalt dat thuiswerkdagen in het kader van de coronacrisis worden beschouwd alsof ze in de werkstaat werden gepresteerd. Hierdoor voorkomt men negatieve fiscale gevolgen voor de grensarbeiders die verplicht thuiswerken. 

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo is tevreden dat er duidelijkheid is voor de grensarbeiders. “Thuiswerk ten gevolge van corona mag geen negatieve fiscale gevolgen hebben. Daarom heb ik dit akkoord gesloten met Nederland. Ook met onze andere buurlanden zijn we in overleg om te vermijden dat grensarbeiders negatieve gevolgen ondervinden van de coronacrisis.”

Van maart tot mei

De overeenkomst is van toepassing op de dagen thuiswerk verricht in de woonstaat van 11 maart 2020 tot 31 mei 2020, waarna de overeenkomst verlengd kan worden. Er zijn ook specifieke bepalingen voorzien omtrent de belastbaarheid van de sommen die worden uitgekeerd wegens tijdelijke werkloosheid tijdens deze coronacrisis.