10 april 2020 | coronacrisisfinanciënnieuws

Al voor 86.000 kredieten betalingsuitstel

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo reageert tevreden op de eerste cijfers over uitstel van kredieten. Febelfin maakt vandaag bekend dat de banken de voorbije week al voor 86.000 woon- en ondernemingskredieten betalingsuitstel hebben verleend.

In totaal zetten de Belgische banken al 46.000 ondernemingskredieten op pauze en 40.000 woonkredieten van particulieren. Dat betalingsuitstel geeft mensen en bedrijven voor één miljard ademruimte.

Alexander De Croo: “Het kunnen stopzetten van hun woonlening of ondernemingskrediet geeft getroffen burgers en bedrijven gedurende zes maanden financiële ademruimte. Het helpt mee deze zware financiële periode door te komen op een moment dat kosten doorlopen en inkomsten terugvallen.”

Minister van Financiën De Croo benadrukt dat mensen of ondernemingen nog steeds betalingsuitstel kunnen aanvragen en raadt hen aan om hun bank te contacteren. Uitstel is mogelijk voor zes maanden en het uistel kan lopen tot uiterlijk eind oktober 2020. Wie dus pas in mei of juni uitstel vraagt, kan ook nog van de regeling genieten. De banken rekenen voor het betalingsuitstel geen dossier- of administratieve kosten aan.

Nieuwe overbruggingskredieten

De betalingspauze van zes maanden is een onderdeel van het akkoord dat minister De Croo, met ondersteuning van de Nationale Bank, afsloot met de financiële sector.

Morgen staat het tweede luik van het bankenakkoord op de agenda van de superkern: het uitvoeringsbesluit voor de staatsgarantie van 50 miljard voor nieuwe kredieten voor bedrijven. Dat luik zal extra liquiditeiten waarborgen zodat bedrijven niet in financiële ademnood komen.

Klik hier voor details over het pauzeren van woon- en ondernemingskredieten