6 juli 2017 | #SheDecidesDe eeuw van de vrouwinternationaalontwikkeling

Alexander De Croo promoot vrouwenrechten op Global Citizen Festival in Hamburg

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo is vandaag in Hamburg één van de eregasten op het Global Citizen Festival. Het muziekevent in de marge van de G20 wil mobiliseren voor meer aandacht voor ontwikkelingsthema’s zoals vrouwenrechten en het recht op onderwijs. Minister De Croo werd door de organisatoren uitgenodigd omwille van zijn engagement voor vrouwenrechten.

In de marge van de G20 die vrijdag en zaterdag in Hamburg plaatsvindt, organiseert Global Citizen vanavond in de Hamburgse Barclaycard Arena een groot muziekfestival met onder meer optredens van Coldplay, Pharrell Williams, Ellie Goulding en Shakira. De optredens worden afgewisseld met oproepen en statements van politici en activisten die aandacht vragen voor belangrijke ontwikkelingsthema’s zoals vrouwenrechten, het recht op onderwijs en toegang tot gezondheidszorg. Naast Alexander De Croo zijn onder meer ook de Canadese premier Justin Trudeau en de Noorse premier Erna Solberg aanwezig.

Steun voor vrouwenrechten

Minister De Croo werd door Global Citizen uitgenodigd omwille van zijn engagement voor vrouwenrechten. Eerder dit jaar organiseerde hij in Brussel de She Decides-conferentie waar meer dan 50 landen en organisaties in totaal 181 miljoen euro bijeenbrachten voor vrouwenrechten. In april trok hij samen met VN-goodwillambassadeurs Goedele Liekens en Axelle Red naar Benin en Senegal om er projecten te bezoeken die investeren in familieplanning, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus.

Tijdens zijn tussenkomst op Global Citizen zal minister De Croo onder meer zijn steun uitspreken voor het VN-bevolkingsfonds UNFPA, UN Women en UNAIDS, VN-organisaties die werken rond vrouwenrechten en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid.

Seksueel misbruik en terreur

Minister De Croo zal in Hamburg ook samenzitten met Nadia Murad, een Iraakse Jezidi-mensenrechtenactiviste die in 2014 werd ontvoerd door IS en slachtoffer was van ernstig seksueel misbruik. Sinds haar ontsnapping zet ze zich als Goodwill Ambassador van de Verenigde Naties in voor vrouwen die slachtoffer zijn van terreur en seksueel misbruik. Nadia Murad kreeg vorig jaar de Sacharov Prijs van het Europees Parlement en de Vaclav Havel Mensenrechtenprijs van de Raad van Europa. Ze werd ook genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede.

Het is de tweede keer dat Alexander De Croo te gast is bij een grootschalig event van Global Citizen. In april 2015 nam hij ook deel aan de Global Citizen Earth Day op de Mall in Washington . Toen maakte minister De Croo bekend dat België 36 miljoen vrijmaakte voor het Global Partnership for Education, een internationale organisatie die inzet op onderwijs in de minst ontwikkelde landen.