19 september 2019 | internationaalontwikkeling

Alexander De Croo en president Tshisekedi bezoeken Instituut voor Tropische Geneeskunde

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bracht woensdag samen met de Congolese president Félix Tshisekedi een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Vicepremier Alexander De Croo en de Congolese president Félix Tshisekedi hebben woensdag een bezoek gebracht aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Het ITG is wereldwijd toonaangevend op het vlak van het bestrijden van tropische ziekten, waar vaak weinig aandacht voor is. Het bezoek van de Congolese president kaderde in het werkbezoek dat hij aan België brengt.

Belangrijke partner

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is al decennialang een belangrijke partner van de Congolese overheid op vlak van gezondheidszorg, onderwijs en medisch-wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijk deel van dat partnerschap wordt gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Onder meer het onderzoek naar ebola en chikungunya kwamen aan bod en ook het slaapziekteproject werd uitgebreid toegelicht. Twee jaar geleden sloegen de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, de Bill and Melinda Gates Foundatio en het ITG de handen in elkaar om de slaapziekte voorgoed te elimineren. De slaapziekte is een van de meest verwaarloosde en dodelijkste ziekten ter wereld. Maar dan 80% van de gevallen wordt vastgesteld in DRC.

Draad opnieuw oppikken

Het is de eerste keer in twaalf jaar dat een Congolese president een bezoek brengt aan België. Om een toekomstige samenwerking tussen de twee landen de bevorderen werd er dinsdag al een intentieverklaring getekend. “De voorbije jaren verliep de relatie tussen België en DRC bijzonder stroef. We willen de draad opnieuw oppikken en voorzien een transitieprogramma tot aan een nieuw samenwerkingsakkoord. Het afsluiten van dat nieuwe samenwerkingsakkoord is de verantwoordelijkheid van de volgende federale regering”, zegt De Croo.