13 mei 2019 | digitaal

Alexander De Croo en Philippe De Backer leren programmeren bij FyxxiLab in Gent

Vicepremier Alexander De Croo en minister van Digitale Agenda Philippe De Backer brachten op zaterdag 11 mei een bezoek aan het Gentse Fyxxi en zullen er deelnemen aan het LEGO-lab.

Fyxxi viert deze week zijn vijfde verjaardag. Met groot nieuws, wants de ministers maakten tijdens hun bezoek bekend dat het Digital Belgium Skills Fund 230.252,94 euro zal investeren in het Gentse project.

Jongeren kansen geven op het vlak van digitale vaardigheden. Dat is de opzet van het Digital Belgium Skills Fund dat in 2017 door Alexander De Croo werd opgericht, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting.

Philippe De Backer: “De digitale revolutie is een kansenrevolutie. Iedereen kan het in de digitale wereld maken, als je maar de juiste vaardigheden hebt. Daarom is het zo belangrijk dat we met het Digital Belgium Skills Fund investeren in maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Zo staan ze sterker in schoenen. Wie digitale vaardigheden heeft, spreekt de taal van de toekomst.”

Het Fund moet maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren en (jong)volwassenen digitale vaardigheden bijbrengen. Het belang daarvan voor de arbeidsmarkt neemt steeds meer toe. Verwacht wordt dat in de nabije toekomst negen op de tien jobs digitale vaardigheden zullen vereisen.

Vorig jaar werden 37 projecten geselecteerd, dit jaar werden 25 projecten geselecteerd over het ganse land, in totaal goed voor een investering van 5,8 miljoen euro.

Eén van hen is Fyxxi dat ‘STEAM’-workshops organiseert voor kinderen van 5 tot 99 jaar oud. ‘STEAM’ is het broertje van STEM (Science, technology, engineering en mathematics), maar dan met ‘Arts’ inbegrepen, omdat volgens Fyxxi creativiteit en engineering een essentiële rol spelen in de digitale toekomst.

Isabel Allaert, Fyxxi, bevestigde dat technologie dichterbij bij de mensen brengen essentieel is voor het bouwen van een digitalere samenleving.

Meer informatie over Fyxxilab en hun feestweek via https://www.fyxxi.be/nieuws/fyxxi-verjaart

Foto’s van het bezoek van de liberale ministers en Mathias De Clercq, burgemeester van Gent.