2 februari 2019 | digitaalfinanciënfintech

Alexander De Croo geeft Belgische fintech steun in Parijs

Belgische fintech is booming. Dat bleek eens te meer op het Paris Fintech Forum. Minister van Financiën Alexander De Croo was er aanwezig om de Belgische fintech startups een duw in de rug te geven. En wat bleek? Heel wat tech startups laten zich inspireren door het succes van Collibra, de eerste Belgische tech startup die meer dan één miljard waar is.

Op het tweedaagse Paris Fintech Forum stelden tientallen Belgische fintechbedrijven zich voor. Het internationaal forum is dé gelegenheid bij uitstek om B2B-diensten in de verf te zetten, nieuwe klanten aan te trekken en een internationaal netwerk uit te bouwen.  

Meest gedownloade Belgische app

Alexander De Croo onmoette onder meer vertegenwoordigers van Gambit Finance, Qover, Emasphere, en Tricount. Tricount is een app die de Minister van Financiën zelf gebruikt en die groepssuitgaves digitaal organiseert. En hij is niet alleen. Het is de meest gedownloade Belgische app ter wereld.

In de namiddag zat Alexander De Croo samen met zijn collega-ministers van Financiën uit Luxemburg, Frankrijk en Litouwen voor een geanimeerd panelgesprek over f-innovatie in. Het gesprek werd net geen opbod van ‘het aantrekkelijkste land’.

Belgische succesverhalen

Alexander De Croo pakte tijdens het gesprek uit met verschillende Belgische succesverhalen. Daarbij ging heel wat aandacht naar het kersverse nieuws dat Collibra er als eerste Belgische startup in slaagde om de status van ‘Unicorn’ te krijgen. Een unicorn is de vakterm voor een zeer succesvolle startups met een waarde van $1 miljard of meer, zoals de meer bekende Uber of Airbnb.

Hij benadrukte tegelijk dat er in Europa genoeg plaats is voor ‘Champions’. We moeten vooral ambitieus zijn en inzetten op samenwerking om niet te moeten onderdoen voor de VS of Azië.

Ontbijt met Lagarde

Voor zijn bezoek aan het Paris Fintech Forum zat Alexander De Croo samen met Christine Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Croo en Lagarde bespraken een aantal belangrijke actuele thema’s zoals de Brexit, maar ook de versterking van de Europese economie en internationale ontwikkelingen op vlak van financiën en handelsevenwichten.

Ook de strijd van Alexander De Croo voor vrouwenrechten kwam aan bod. De topvrouw van het IMF steunt Alexander De Croo 100%  in zijn strijd. Ze maakte dat concreet daar met een aanbeveling te schrijven voor ‘The Age of Women.’ Dat is de internationale versie van ‘De eeuw van de vrouw’ die begin maart verschijnt.

Te weinig vrouwen in financiële wereld

Alexander De Croo hieldt in Parijs ook een gloedvol pleidooi voor meer vrouwen in de financiële sector. Hij deed dat tijdens de Women in Finance- lunch. Opzet van deze lunch was de uitwisseling van best practices om vrouwen beter te laten doorstromen naar de toplagen in de financiële sector.

Net als in andere sectoren, zijn bedrijven gebaat bij meer diverstiteit, maar blijft het aandeel vrouwen op C-level beperkt. In België zijn er net meer vrouwen dan mannen tewerkgesteld in de financiële sector. Maar ze bekleden slechts 25% van de managementsposities. In de Raden van Bestuur is maar 1 op 5 een vrouw. “Werk aan de winkel dus,” besloot Alexander De Croo. Hij wil de volgende maanden, samen met de Belgische financiële sector, verder werk van meer aandacht voor genderdiversiteit.

Klik hier om artikel ‘Collibra-succes inspireert Belgische fintech in Parijs’ (De Tijd) te lezen