17 september 2019 | economieeuropafinanciënin de persinternationaal

Alexander De Croo kritisch voor Europese Centrale Bank

Vicepremier en minister van van Financiën Alexander De Croo is kritisch voor het aankoopbeleid en de nieuwe strafrente ingesteld door de Europese Centrale Bank. Hij vreest dat deze het risico vergroten op ongelijkheid, asset inflatie en instabiliteit in de financiële sector.  Dat zegt hij in een interview met Knack.

Op de informele bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën vrijdag in Helsinki, legde hij ECB-voorzitter Mario Draghi enkele kritische vragen voor.

Draghi had donderdag aangekondigd dat de ECB start met een nieuw aankoopprogramma van staatsobligaties van twintig miljard euro per maand. Ook verlaagt de ECB de depositorente verder naar -0,5 procent.

Hierdoor zullen de ongelijkheid toenemen, huis- en huurprijzen stijgen en de financiële sector verder onder druk komen, vreest De Croo. “De rente zal laag blijven, terwijl de gewone spaarder nu al enkele jaren de klos is. De vastgoed- en huurprijzen blijven stijgen en daar genieten vooral de hogere inkomens van. Het programma heeft werkgelegenheid gecreëerd, maar mensen die voor een laag inkomen werken, gaan er weinig op vooruit. De politiek van de ECB begint veel negatieve effecten te krijgen. ”

Belgische banken onder druk

De minister vreest ook dat banken gedwongen zullen worden om verder te herstructureren. “Dit heeft een enorme invloed op de financiële sector“, waarschuwt De Croo. “Door de langdurige lage rente staan de Belgische banken onder een enorme druk.”

De ECB vraagt ook dat het Europese monetaire beleid wordt aangevuld met een gecoördineerd fiscale aanpak, die investeringen in de economie moet stimuleren. Die eis wordt gesteund door De Croo: “Vandaag voert de ECB alleen beleid, waardoor ze wordt gedwongen om steeds verder te gaan met puur monetaire politiek. Dit moet dringend worden aangevuld met een stimulerende fiscale politiek die gecoördineerd is op Europees niveau.

Klik hier om het volledige interview te lezen op www.knack.be .