10 februari 2015 | digitaal

Alexander De Croo lanceert ‘Digital Minds for Belgium’

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo heeft vandaag een eerste werkvergadering gehouden met de ‘Digital Minds for Belgium’, een collectief van mensen met een diepgewortelde ervaring in de digitale wereld. Tot de groep behoren internetondernemers, CEO’s van techbedrijven, academici, durfkapitalisten en opiniemakers. Ze zullen de opstart en uitrol van de Digitale Agenda voor België begeleiden.

Alexander De Croo: “Met de Digitale Agenda voor België willen we het economisch potentieel van de digitale economie in ons land losmaken, van een goede ondersteuning van jonge start ups tot het uitrollen van state-of-the-art infrastructuur. De voorbije weken heb ik hierover tientallen boeiende gesprekken gevoerd met mensen die op het terrein steen voor steen, bit per bit de digitale economie aan het opbouwen zijn. Daaruit is de idee gegroeid om te starten met ‘Digital Minds for Belgium’, een collectief van digitale denkers en doeners met één gemeenschappelijke passie: de transformatie van België tot een digitaal ecosysteem dat zorgt voor economische vooruitgang, jobs en innovatie.”

De ‘Digital Minds for Belgium’ zullen de opstart en uitrol van de Digitale Agenda voor België begeleiden. De lancering van dat concreet actieplan om de digitale economie in ons land te versterken is verwacht voor later dit voorjaar. “De ‘Digital Minds for Belgium’ zullen een klankbord zijn, net zoals een Raad van Bestuur dat is in een bedrijf. Daarom ben ik ook tevreden dat heel wat toppers hebben toegezegd. Tegelijk is de samenstelling bewust heel divers: het samenbrengen van jonge startuppers, CEO’s van grotere bedrijven en digitale denkers zorgt voor een interessante mix van mensen waaruit creatieve ideeën kunnen worden geboren. Diversiteit leidt tot innovatie.”

Samenstelling (alfabetisch)

Michael Beal (Microsoft) 
Michael Beal is General Manager en CEO van Microsoft Belgium & Luxembourg. Hij was voor Microsoft actief in de regio Asia Pacific en op het internationale hoofdkantoor. Voordien was hij actief bij Deloitte Consulting en was hij CIO van een retail start up.

Benjamin Beeckmans (Feweb, Bluecorp) 
Benjamin Beeckmans is voorzitter van FeWeb, de federatie van webbedrijven, en Partner bij Bluecorp. He is ook coach bij Solvay Entrepreneur. Daarvoor was hij Director of Marketing & Business Development bij Star Diamond Group, Brand Manager bij Coca-Cola en Assistant Brand Manager bij Procter & Gamble.

Karen Boers (start-ups.be) 
Karen Boers is de oprichtster en Managing Director van startups.be. Ze richtte ook haar eigen bedrijf op, Crosslinks, dat gespecialiseerd is in team dynamics. Voordien was ze onder meer Marketing & Communications Manager bij iMinds.

Patricia Ceysens (BE Commerce) 
Patricia Ceysens is, naast lid van het Federaal Parlement, ook oprichter en CEO van BECommerce, de Belgische vereniging van bedrijven actief in e-commerce. Zij is onder meer voormalig Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel (2007-2009). Ze begon haar loopbaan als advocaat bij Loeff Claeys Verbeke (1990-1995).

Bruno Colmant (Vlerick, LSM, ICHEC) 
Bruno Colmant is gastprofessor aan de Vlerick Management School, de Louvain School of Management en ICHEC. Hij is ook partner bij Roland Berger Strategy Consultants. Daarvoor was hij kabinetschef van de Minister van Financiën, CEO van de Brussels Stock Exchange en CEO van ING België.

Wim De Waele (iMinds) 
Wim De Waele is CEO bij iMinds sinds 2004. Hij maakt ook deel uit van de Raad van Bestuur van heel wat start ups zoals Continuum (www.continuum.be) en SonicAngel (www.sonicangel.com). Hij is ook lid van de adviesraad van verschillende investeringsfondsen. Daarvoor was hij onder meer CTO van Real Software en onderzoeker aan de Universiteit Gent in het domein van artificiële intelligentie.

Jos Donvil (Base) 
Jos Donvil is CEO van Base sinds januari 2012. Daarvoor was hij COO bij Base (2007-2011) en Global Customer Director bij Kraft Food. Hij begon zijn loopbaan bij Mars/Master Food.

Thierry Geerts (Google)
Thierry Geerts is Country Director van Google Belgium sinds 2011. Daarvoor was hij CEO van Arkafund en Managing Director bij Passe-partout/Corelio.

Jean-Marc Harion (Mobistar) 
Jean-Marc Harion is CEO van Mobistar sinds 2011. Voordien was hij actief als CEO in de Orange Group waar hij ook verschillende senior management functies waarnam. Hij was ook CEO en oprichter van Computer Channel.

Peter Hinssen (Nexxworks) 
Peter Hinssen is voorzitter en mede-oprichter van Nexxworks en tevens gastdocent aan de London Business School. Hij is ook Senior Industry Fellow aan het Center for Digital Transformation van UC Irvine The Paul Merage School of Business en bestuurslid bij Corelio. Voordien was hij actief bij Alcatel en McKinsey. Met de oprichting van webagentschap e-COM in 1995 is hij één van de Belgische internetpioniers.

Geert Houben (Cubigo)
Geert Houben is CEO van Cubigo en Managing Director of Aristoco. Hij mag dit jaar als eerste Belg deelnemen aan het Blackbox Connect-programma van Google. Hij is een voormalig onderzoeker aan de Universiteit Hasselt.

Danielle Jacobs (Beltug) 
Sinds 1997 is Danielle Jacobs General Manager van Beltug. Ze is ook lid van de raad van bestuur van DNS.be en voorzitster van de raad van bestuur van INTUG International Telecommunications Users Group.

Marc Lambotte (Agoria) 
Marc Lambotte is CEO van Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie. Daarvoor was hij actief als Managing Director van Unisys Belgium (2005-2014) en vervulde hij verschillende managementfuncties bij Unisys (1985-2005).

Dominique Leroy (Belgacom) 
Dominique Leroy is sinds begin 2014 CEO van Belgacom. Daarvoor was ze al actief als VP Sales en Executive VP Consumer Business. Daarvoor was 24 jaar lang actief bij Unilever in verschillende managementfuncties.

Frank Maene (Volta Ventures)
Frank Maene is een ervaren durfkapitalist en Managing Partner bij Volta Ventures, Hummingbird and Big Bang Ventures. Daarvoor was hij actief als CEO van ExpertEyes Inc. en Syfact, en Managing Director van Gentia Software Benelux.

Dominique Michel (Comeos) 
Dominique Michel is sinds 2008 CEO van COMEOS. Daarvoor was hij actief als Head of Multinational Enterprises Programme bij de International Labour Office (ILO) en secretaris-generaal van Agoria.

Henri-Jean Pollet (ISPA)
Henri-Jean Pollet is de Voorzitter van de Raad van Bestuur van ISPA Belgium, de Vereniging van Internet Service Providers in Belgie. Hij is ook voorzitter van internet service provider Perceval.

John Porter (Telenet) 
John Porter is CEO van Telenet sinds 2013. Daarvoor was hij onder meer CEO van Austar en voorzitter van de Ohio Division van Time Warner Cable Media. Toon Vanagt (Casius, Lean Fund) Toon Vanagt is internetondernemer. Momenteel is hij Managing Partner van Casius, data.be, Vertualizers en Klusveiling.nl. Hij is Manager van Lean Fund, een privéfonds dat investeert in start ups. Hij begon zijn loopbaan als technology consultant voor Accenture.

Peggy Valcke (ICRI) 
Peggy Valcke is hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven en aan de HUB. Ze is lid van de Managing Board van het Interdisciplinary Centre for Law en ICT (ICRI) en gastprofessor aan Universiteit Tilburg. Ze zetelt ook in de Editorial Boards van The Computer Law and Security Review en The Journal of Media Law.

Saskia Van Uffelen (Ericsson) 
Saskia Van Uffelen is CEO Belux bij Ericsson. De voorbije jaren was zij Digital Champion voor België. Daarvoor was hij CEO van CSB Consulting en vervulde zij verschillende managementfuncties bij Compaq, HP, Xerox en CP Bourg.

Robin Wauters (tech.eu)
Robin Wauters is een ervaren Europese technologie journalist en oprichter van Tech.eu, een nieuwe digitaal nieuwsplatform dat de Europese tech industrie van nabij volgt. Daarvoor was hij onder meer European Editor bij The Next Web, senior editor bij TechCrunch en managing editor bij Virtualization.com. Hij begon zijn loopbaan als Internet Marketing Manager bij Hostbasket en was mede-oprichter van het social media bureau Talking Heads.