3 september 2019 | in de persvicepremier

Alexander De Croo lanceert mee ambitieus plan voor Belgisch vrouwenvoetbal

Op 27 augustus stelde de Koninklijke Belgische Voetbalbond een actieplan voor om vrouwenvoetbal in België een flinke boost te geven. Dat gebeurde tijdens de allereerste Women’s Football Summit in bijzijn van overtuigd feminist en vicepremier Alexander De Croo.

Vrouwenvoetbal zit in de lift. Grote internationale wedstrijden vrouwenvoetbal lokken steeds meer kijkers en ook in ons land zijn er alsmaar meer voetballende meisjes. In Oost-Vlaanderen alleen al is hun aantal met bijna 70 procent toegenomen op een kleine tien jaar tijd. Daar heeft het succes van de Red Flames zeker iets mee te maken die op 3 september een eerste stap zetten richting EK 2021 tegen Kroatië. De Belgische voetbalvrouwen staan sinds juli 2019 op hun hoogste positie ooit (#19) op de FIFA-ranking.

Om het vrouwenvoetbal in België nog meer op de kaart te zetten, tekende de Koninklijke Voetbalbond het ‘The World At Our Feet’-plan uit. De bedoeling is om meer meisjes laten voetballen, het niveau van de Belgische competitie op te trekken, vrouwenvoetbal commercieel uit te bouwen en meer vrouwen aan te sporen om op en naast het veld een rol op zich te nemen. “We hebben een plan klaar om het aantal speelsters op vijf jaar tijd te verdubbelen en om de Red Flames naar de top 8 te brengen”, vertellen CEO Peter Bossaert en manager vrouwenvoetbal Katrien Jans.

“Loonkloof geeft indruk dat mannensport meer waard is”

Dat er nood is aan een dergelijk actieplan bewijzen de cijfers: nauwelijks tien procent van de voetballers is een vrouw. Sinds 2013 is het aantal voetbalsters met drie vierde toegenomen, maar het kan beter. Ook de voordelen zijn bewezen. Volgens een onderzoek van UEFA draagt sporten bij aan de emancipatie van jonge vrouwen en hebben voetballende meisjes meer zelfvertrouwen.

“Als sportliefhebber en feminist kan ik de ambities van de voetbalbond alleen maar toejuichen. We mogen ons vrouwelijk talent op en naast het veld niet verspillen. De gigantische loonkloof geeft bijvoorbeeld de indruk dat mannensport een veelvoud waard is van vrouwensport. Ik blijf overtuigd dat gendergelijkheid geen kwestie van tijd is, maar een kwestie van beleid. Ik ben dus erg verheugd dat er een concreet actieplan is voor vrouwenvoetbal”, aldus Alexander De Croo.

Hij riep op de Women’s Football Summit de voetbalbond wel op om nog ambitieuzer te zijn: “Als je echt wil dat het vrouwenvoetbal vooruit gaat, zal dat ook met vrouwen moeten zijn rond de directietafel.” Nu zit er bij de Raad van Bestuur van de KBVB amper één vrouw aan tafel.

De KBVB wil wel meer vrouwen aanzetten om ook andere rollen op zich te nemen, zowel op als naast het veld. Zo zullen ze zal samen met Stephanie Forde van het Referee Department een plan uitwerken om 50 procent meer vrouwelijke scheidsrechters op te leiden tegen 2024.

“Naast het aantal vrouwelijke refs en trainers bekijken we hoe we een shift kunnen creëren opdat meer vrouwen betrokken worden op alle niveaus van het voetbal: van amateur tot professioneel, maar ook op diverse managementniveaus”, besluiten Bossaert en Jans.

Investeren in vrouwen


Vandaag telt België net geen 40.000 speelsters. “In 2024 hopen we dat ons land 80.000 voetbalsters telt”, vertelt Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal bij de KBVB. Initiaties, een interscholencup voor meisjes en een rondreizend voetbalattractiepark moeten daarvoor zorgen. Daarnaast wil de KBVB een girls-only competitie starten voor de U7, U9 en U11. Deze meisjescompetitie moet de barrières wegnemen en zo jonge meisjes helpen om gemakkelijker hun weg te vinden naar het voetbal.

Het volledige plan lees je hier.