8 mei 2019 | douane

Alexander De Croo met Belgische en Nederlandse douane in haven van Antwerpen

In de haven van Antwerpen hebben de Belgische en Nederlandse douanediensten in bijzijn van Alexander De Croo een containerschip gecontroleerd. Daarbij inspecteerden Nederlandse duikers ook de romp van het schip op smokkel onder de waterlijn, een opkomende techniek om verdovende middelen Europa binnen te krijgen. Volgens Alexander De Croo is internationale samenwerking noodzakelijk in de strijd tegen de drugstrafiek.

Twee jaar geleden sloten de Belgische en Nederlandse Douane een raamconvenant. Dat heeft als doel om de aanpak van illegale handel in de havens van beide landen efficiënter te maken. “Het convenant is hier een goed instrument voor”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse douane. “Binnen de samenwerking delen we onder meer de faciliteiten voor trainingen en opleidingen. We gebruiken ook middelen samen, zoals het duikteam.”

Om de samenwerking te demonstreren, werd woensdag een containerschip uit Guadeloupe en Martinique grondig gecontroleerd. De scheepvaartpolitie deed een inspectie met een sonar, een ‘rummage-team’ van de Belgische douane ging aan boord om te controleren op illegale waren, inbreuken op de accijnzen en niet aangegeven proviand. 

Nederlandse duikers zochten daarop onder het schip naar smokkelwaar die bevestigd wordt aan de romp. “Het is de tweede keer dat een duikteam dat in Antwerpen doet”, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de Belgische douane.

Ook minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) woonde de gecoördineerde actie bij. “Het raamconvenant moet zorgen voor gezamenlijke douaneacties en maximale uitwisseling van informatie”, zegt hij. “Dat is essentieel om een ‘waterbedeffect’ te vermijden, waarbij criminelen hun activiteiten verleggen naar havens met minder controles.” In de haven van Antwerpen werden volgens de Belgische douane in 2019 al 34 vaststellingen van cocaïnesmokkel gedaan. Daarbij werd in totaal bijna 15 ton cocaïne in beslag genomen. Ook in Zuid-Amerika werd al 15 ton cocaïne met Antwerpen als bestemming onderschept.

Bekijk de reportage op ATV hier.

Bron: Belga