19 oktober 2019 | financiënin de pers

Alexander De Croo op Bloomberg: “Onzekerheid harde brexit lijkt weg”

“De onzekerheid die gepaard gaat met een chaotische no deal-brexit is weg,” zo reageert vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo bij Bloomberg TV op het brexit-akkoord tussen de Europese landen en het VK.

Minister De Croo is momenteel in Washington D.C. voor de jaarvergaderingen van het IMF en de Wereldbank waar veel aandacht is voor de economische impact van de handelsoorlogen en brexit.

Brexit

Het akkoord dat de brexit-onderhandelaars en premier Boris Johnson zijn overeengekomen, moet zaterdag nog worden goedgekeurd in het Britse Lagerhuis. Toch is er al iets fundamenteel veranderd, legt Alexander De Croo uit.

“Tot twee dagen geleden was Boris Johnson nog bereid om verder te gaan zonder akkoord. Dat is nu veranderd. Indien hij geen meerderheid in het Britse parlement achter de deal krijgt, laat Johnson uitschijnen dat hij campagne zal voeren voor nieuwe verkiezingen of uitstel vragen mét een deal.”

Handelsoorlog

Tijdens de jaarvergadering van het IMF gaat ook veel aandacht naar de kost van de handelsoorlogen die momenteel worden gevoerd.

“We beginnen stilaan de gevolgen te zien van de tarieven. Dit is een van de eerste jaren waarin de groei van wereldwijde handel 1 procent bedraagt, terwijl dat voor het GDP rond de 3 procent ligt. Dat is veelzeggend. Het jaarlijks rapport van de Wereldbank bevestigt die negatieve impact.”

Herbekijk hier het gesprek: