27 oktober 2019 | in de pers

Alexander De Croo over politieke impasse: “Het zou alle hens aan dek moeten zijn”

Internationaal is zich een storm aan het opbouwen met de handelsoorlogen, brexit en de geopolitieke instabiliteit. Op zo’n moment moet het in België alle hens aan dek zijn om een federale regering te vormen. Dat zegt vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo in een interview met De Tijd.

Alexander De Croo: “In april ging de Wereldhandelsorganisatie uit van een wereldwijde handelsgroei van 3 procent. Door alle onzekerheid is die bijgesteld tot met moeite 1 procent. Voor een kleine en open economie als België heeft dat onvermijdelijk gevolgen. Het zou alle hens aan dek moeten zijn, maar ik zie daar weinig mensen staan.”

Onzekerheid wegnemen

Minister De Croo dringt er al een tijdje op aan om de politieke impasse te doorbreken. Hij ziet belangrijke raakvlakken die paarsgeel mogelijk maken: zowel voor de Vlaamse als de Waalse regering zijn het verhogen van de werkzaamheidsgraad en een budgettair evenwicht prioritair. “Nu de ene regering wordt geleid door de N-VA en de andere door de PS, kan dat in de federale regering misschien ook een prioriteit worden?”

We zitten niet in de luxesituatie waarbij we ons 500 dagen kunnen ingraven om met onszelf bezig te zijn. “Het dak repareer je als de zon schijnt. Wel, de zon schijnt niet en dus is het echt niet het moment voor communautair gehakketak. De prioriteit moet op het sociaaleconomische beleid liggen, zodat we de onzekerheid bij de mensen en bij de ondernemingen kunnen wegnemen.”

Klik hier om het volledige interview te lezen.