14 maart 2019 | ontwikkeling

Alexander De Croo toont samen met artiesten en journalisten zijn hart voor Jemen

Alexander De Croo toont samen met artiesten en journalisten zijn hart voor Jemen Op woensdag 13 maart 2019 kwamen politici, artiesten, schrijvers, opiniemakers, journalisten en vertegenwoordigers van hulporganisaties samen in de Beursschouwburg in Brussel om geld in te zamelen voor Jemen. Daar lieten al 85.000 kinderen het leven door extreme ondervoeding, riskeren 14.000.000 mensen hongersnood en zijn meer dan 2.300.000 mensen op de vlucht geslagen door geweld. Ondanks deze desastreuze cijfers blijft de tragedie in Jemen vaak onderbelicht.

Volgens de Verenigde Naties is de burgeroorlog in Jemen de ergste humanitaire crisis in de wereld. Verschillende artiesten, schrijvers, opiniemakers, journalisten en vertegenwoordigers van hulporganisaties nemen het woord, waaronder Ish (Klem), Phara de Aguirre (VRT), Dalilla Hermans (Charlie Magazine), Yasmien Naciri (Fleks), Jan Demeulemeester (VTM), Khalid Benhaddou (Cirra), Bruno Struys (De Morgen), Bogdan Vanden Berghe (11.11.11), Robin Ramaekers (VTM), Erhan Demirci (Nuff Said), Kasper Goethals (De Standaard), Fikry El Azouzi (Drarries In De Nacht), Yasmina El Messaoudi (Radio 2), Don Pandzou (De Ambrassade) en vele anderen, wilden met Heart 4 Yemen het conflict terug op de voorgrond te plaatsen.

Alexander De Croo betreurde tijdens zijn toespraak dat Jemen momenteel de ergste humanitaire crisis in de wereld is, maar dat deze slechts mondjesmaat aandacht krijgt. Elk kind dat sterft van honger is een onschuldig slachtoffer te veel.

De voorbije jaren vroeg Alexander geregeld aandacht gevraagd voor Jemen. Twee jaar geleden wees hij al op de ongerijmdheid waarbij enerzijds vanuit Europa en België wapens worden geëxporteerd naar de strijdende partijen en waarbij anderzijds opgeroepen wordt om meer humanitaire hulp te leveren.

In 2017 organiseerde de Belgische regering, samen met het humanitaire hulpconsortium 12-12 (waar MSF geen deel van uitmaakt), een campagne waarbij meer dan 20 miljoen euro voor de hongersnood in Jemen en 3 andere landen werd ingezameld. 10 miljoen van de overheid, 10 miljoen van de burgers.

Eind vorige maand, tijdens de Jemen conferentie in Genève, beloofde de Belgische regering om in 2019 een bedrag van 9 miljoen euro humanitaire hulp te voorzien voor organisaties zoals UNICEF, de VN vluchtelingenorganisatie (UNHCR), het internationale Rode Kruis en het Wereldvoedselprogramma (WFP). Daarmee is België de 6de grootste Europese donor voor Jemen.

Maar, zei Alexander De Croo, de humanitaire hulp blijft een tijdelijke pleister op de wonde. Om de humanitaire situatie echt te verbeteren moeten de wapens zwijgen.

Hij dankte uitvoerig alle aanwezigen om te komen en te tonen dat ze allemaal het hart op de juiste plaats te hebben voor Jemen. Heart 4 Yemen kan hopelijk een klein lichtpuntje bieden voor de miljoenen Jemenieten die rekenen op onze morele en financiële steun.

De opbrengsten van het Heart 4 Yemen benefiet worden rechtsreeks doorgestort naar Artsen Zonder Grenzen in Jemen.

Indien u nog een bijdrage wilt doen, kan dat hier.

Voor de foto’s van het event, klik hier.