27 maart 2019 | vicepremier

Alexander De Croo trapt de ‘International Week’ van de Hogeschool Gent op gang

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo opende op 26 maart op Campus Schoonmeersen in Gent de International Week van Hogeschool Gent. Om de studenten een brede blik op de wereld te geven, gaf hij hen een reeks frisse inzichten die hij als Minister van Ontwikkelingssamenwerking opdeed.

De international Week past in het internationaliseringsbeleid van de HOGENT die een internationale ervaring wil garanderen voor alle studenten. Zulke ervaring stelt studenten in staat om een actieve rol op te nemen op de internationaal georiënteerde, snel evoluerende, complexe en diverse samenleving. Dit jaar vindt de International Week plaats van 26 tot en met 28 maart, onder het thema ‘Future-proof: Getting students and staff ready for a connected world’.

Om de studenten een frisse kijk te geven op onze complexe samenleving gaf de vicepremier Alexander De Croo een lezing over armoede, globalisering, data, digitalisering en gender ondergelijkheid. Waar hij een laag cijfers en data overgooide.

Met de volgende eye-openers schudde Alexander De Croo studenten maar ook docenten wakker:

– Het Zuiden loopt niet achter. Integendeel. Wat betalen via mobiel betreft, lopen wij achter, in vergelijking met Bangladesh of Kenia.
– Het leven was niet beter 20 jaar geleden. Er was meer armoede, meer kindersterfte, meer geweld, meer oorlog, minder kansen.
– Gendergelijkheid is een leugen. Ook bij ons. Op onze scholen studeren meer vrouwen dan mannen af. Maar van de 5 decanen die ons land telt, is er slechts 1 vrouw.
– Robots gaan ons niet vervangen. Technologie vernietigt inderdaad jobs, maar creëert er tegelijk nieuwe.

Alexanders’ boodschap aan de studenten was drievoudig:
1) Hou steeds je blik op de wereld en alle diversiteit die die rijk is.
2) Vergeet nooit dat we uitdagingen zoals klimaatopwarming tot migratie, enkel op internationaal niveau kunnen tackelen. Dat we ons nog kunnen terugtrekken achter landsgrenzen, is een illusie.
3) Om vooruit te gaan als samenleving, moeten we creatieve oplossingen vinden. De voorwaarde daarvoor is dat we ons openstellen voor nieuwe ideeën, frisse invalshoeken en dat we steeds met elkaar in dialoog blijven gaan, ook met de mensen die je mening niet delen.

Klik hier voor de foto’s.