28 februari 2020 | humanitairinternationaal

Alexander De Croo zit VN-Veiligheidsraad voor: “Enkel staakt-het-vuren kan escalatie vermijden”

“De humanitaire crisis in de Syrische provincie Idlib en in andere delen van Syrië moeten een prioriteit zijn van de VN-Veiligheidsraad.”

Dat heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo gezegd in New York. Hij maakte ook bekend dat België 14 miljoen euro extra zal vrijmaken voor humanitaire hulp in Syrië.

Humanitaire hulp

Omdat België deze maand voorzitter is van de VN-Veiligheidsraad, heeft Alexander De Croo donderdag een zitting over de humanitaire situatie in Syrië voorgezeten. Tijdens dat debat werd vooral de toegang tot humanitaire hulp besproken.

Het aantal grensposten waarlangs humanitaire hulp is toegelaten, werd gehalveerd. Hierdoor geraakt noodhulp maar moeilijk tot in het noordoosten van het land. België dringt nu aan om een extra doorvoerpunt te installeren, aangezien 4 miljoen Syriërs afhankelijk zijn van grensoverschrijdende humanitaire hulp.

In januari werden er onder impuls van ons land al twee doorvoerpunten voor humanitaire hulp geïnstalleerd. 

Noodhulp

Alexander De Croo heeft donderdag een zitting van de VN-Veiligheidsraad over de humanitaire situatie in Syrië voorgezeten. België is deze maand voorzitter van de Veiligheidsraad.

Tijdens het debat werd vooral de humanitaire situatie in Syrië besproken. Het aantal grensposten waarlangs humanitaire hulp is toegelaten werd gehalveerd van vier naar twee, waardoor noodhulp moeilijk tot in het noordoosten van het land geraakt.

Staakt-het-vuren

Vlak voor de zitting gaf Alexander De Croo een persconferentie met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Ze lanceerden een gezamenlijke oproep tot een snel staakt-het-vuren in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib.

In drie maanden tijd werden bijna één miljoen mensen ontheemd. Nu de druk op Syrië wordt opgevoerd, hoopt vicepremier De Croo dat er een doorbraak komt. 

belgium_foreign_affairs_vladvdk_0001jpg_49590088186_o
Bekijk hier de foto’s van dag 1

belgium_foreign_affairs_vladvdk_0077jpg_49592281591_o
Bekijk hier de foto’s van dag 2