21 februari 2020 | humanitairinternationaal

Alexander De Croo zit volgende week VN-Veiligheidsraad voor over Syrië

Vicepremier Alexander De Croo zal volgende week donderdag in New York de VN-Veiligheidsraad voorzitten over de humanitaire situatie in Syrië. In het noorden van Syrië zijn volgens de VN meer dan 900.000 mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Het is de grootste vluchtelingenstroom sinds de start van het Syrisch conflict in 2011.

Humanitaire corridors

Tijdens de zitting van de Veiligheidsraad zal het rapport van Secretaris-Generaal Guterres over de humanitaire situatie in Syrië worden voorgesteld en besproken. Begin dit jaar werden in Syrië twee humanitaire corridors ingesteld, onder impuls van een resolutie van België, Duitsland en Koeweit.

Sinds Nieuwjaar zijn er bij het geweld in het noordwesten van Syrië al meer dan 300 burgers omgekomen. De VN-mensenrechtencommissaris trok deze week aan de alarmbel en vraagt dat er humanitaire corridors komen. 

7 miljoen euro extra noodhulp

Minister De Croo kondigde in de Kamer van Volksvertegenwoordigers ook aan dat hij de komende weken aan de ministerraad zal voorstellen om zeven miljoen euro extra noodhulp uit te trekken voor het Syria Cross-Border Fund van OCHA, de humanitaire poot van de Verenigde Naties.

Verder kan het Central Emergency Response Fund (CERF) van OCHA dit jaar op 17 miljoen euro aan Belgische humanitaire middelen rekenen. OCHA zet het noodfonds flexibel in waar de humanitaire noden het hoogst zijn, dus ook in Syrië.