21 maart 2019 | financiën

Bezoek Alexander De Croo aan eerste bedrijf dat met BE-Gate werkt

Op donderdag 21 maart bracht vicepremier en minister van Financiën, Alexander De Croo, een bezoek aan DHL samen met de CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist. DHL is het eerste logistieke bedrijf dat met BE-Gate werkt, een digitaal project van de douane voor snellere vrijgave van e-commerce zendingen.

Wereldwijd stijgt de handel via e-commerce. Snelle leveringen en dus ook snelle vrijgave van de goederen is essentieel.

Via de luchthaven van Zaventem circuleren gemiddeld 250.000 pakjes per dag, maar op piekmomenten zoals Black Friday, kerstperiode, … kan dit oplopen tot 350.000 zendingen per dag. Om de behandeling en aangiftes van deze pakjes sneller te verwerken, ontwikkelde de Douane BE-Gate.

Concreet gaat het om een beveiligde elektronische verbinding tussen de handelaar in de e-commerce  en de Douane, die specifiek is aangepast aan het verwerken van grote hoeveelheden gegevens.

DHL is het eerste bedrijf dat van de Douane een BE-Gate vergunning kreeg.

Alexander De Croo :”BE-Gate is een prachtig voorbeeld van hoe de overheid digitaliseert en innoveert voor het comfort van de burger en gemak voor bedrijven. Steeds meer mensen doen hun inkopen online. Met een digitale oplossing als die van BE-Gate draagt de douane bij aan een snelle levering van de pakjes.”

“Wij zijn bijzonder verheugd dat DHL, als eerste logistieke speler in België, in dit nieuwe project kan stappen. BE-Gate is in de eerste plaats het resultaat van onze goede samenwerking met de Douane. Met dit nieuwe systeem kunnen we onze klanten onze gekende snelle en kwalitatieve service blijven bieden, ook volgens de nieuwe, strengere Europese douanewetgeving. DHL is een bedrijf dat voortdurend inzet op innovatie en ook deze samenwerking met de Douane kadert in ons streven naar vernieuwing en optimalisatie van onze systemen”, zegt Gerrit De Sterck, Customs Affairs Manager bij DHL.

BE-Gate kan niet toegepast worden voor accijnsgoederen, goederen onderworpen aan vergunningen, beperkingen en controlemaatregelen.

Bijkomende inlichtingen over de basisvoorwaarden, de termijn, de aandachtspunten en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de website van de Douane.