20 oktober 2019 | brexitfinanciënin de pers

Brexit: “Kunnen gezonde bedrijven niet onderuit laten gaan”

“Als bedrijven in de problemen komen door een harde brexit zal ik aan het parlement steunmaatregelen voorleggen.” Dat heeft vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo gezegd in Terzake.

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo heeft vandaag in Washington de jaarvergadering van het IMF bijgewoond. Daar werden de steeds negatievere groeivooruitzichten in de wereld besproken, onder meer te wijten aan de brexit.

Gevolgen nu al voelbaar

“De onzekerheid over het brexit-akkoord weegt op onze economie, we dragen daar nu al de gevolgen van”, zei Alexander De Croo in Terzake.​

“Naast brexit wegen ook de handelsoorlog tussen de VS en China en de geopolitieke instabiliteit op de economie. Wereldwijd vertraagt de economie vandaag in 90 procent van de landen.”

Noodwetten liggen klaar

Een harde brexit zou ook op ons land een belangrijke impact hebben. Het VK is onze vierde exportmarkt en modellen geven aan dat een harde brexit België tot 1 procent bbp kan kosten. Daarom is het zo belangrijk dat de voorbije maanden ernstige voorbereidingen werden getroffen om de impact van brexit te verzachten.

“Er liggen noodwetten klaar, er zijn 350 nieuwe douaniers gerekruteerd. België wordt vaak als voorbeeld genomen omdat we één van de best voorbereide landen zijn. Als bedrijven in de problemen komen, zal ik steunmaatregelen voorleggen aan het parlement. We kunnen gezonde bedrijven niet overkop laten gaan.”

Bekijk hier het volledige interview.