6 juni 2020 | coronacrisisin de pers

‘De boel mag niet stilvallen’

In een weekendinterview met Het Laatste Nieuws staat vicepremier Alexander De Croo stil bij de aanpak van de coronacrisis, de nood aan economische steunmaatregelen en het versterken van de federale regering.

Over de opdracht van een regering in crisistijd

“Het belangrijkste is dat we de mensen en bedrijven – die hier geen schuld aan hebben – door deze crisis trekken. Gratis is dat niet natuurlijk, dus moet je ervoor zorgen dat je maatregelen maximaal hun doel treffen. In het begin hebben we gezegd: ‘Zo snel mogelijk iedereen helpen.’ Nu ga je veel meer naar: ‘Wie heeft het nu echt nog nodig?’”

Over de noodzaak om de horeca te steunen

“De echte vraag is: hoeveel zou het kosten mocht je die steunmaatregelen niet nemen? Een kwart van de horecazaken staat op de rand van een faillissement. De maatschappelijke kost daarvan is bijna niet te becijferen, maar die ligt vele malen hoger. Ik heb al de vraag gekregen waarom ik als liberaal de markt zijn werk niet laat doen. Wel, dat is niet mijn definitie van liberaal zijn. Natuurlijk geloof ik in de vrije markt, maar wel eentje met regels en een stuk bescherming voor mensen ten opzichte van zaken die niet te voorzien waren.”

Over het versterken van de federale regering met andere partijen

“Ik denk dat dat de manier is die er het best voor kan zorgen dat de boel niet stilvalt tijdens de zwaarste crisis na WO II. Het laatste wat we nu nodig hebben is weer de ene informateur na de andere. Het steekspel tussen PS en N-VA is alweer begonnen. Ik denk dat we met deze regering niet liever vragen dan versterkt te worden. Maar als we niet versterkt worden, zal deze regering gewoon moeten voortdoen. Wij kunnen niet zomaar stoppen met maatregelen te nemen.”

Klik hier om op hln.be het volledige interview te lezen (abonnees)