3 februari 2013 | nieuwspensioenen

De Zevende Dag: Verhogen pensioenleeftijd alleen zal niets oplossen

Het loopbaandebat moet om meer draaien dan enkel het verhogen van de pensioenleeftijd. Dat was de boodschap van vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo in De Zevende Dag. “Het debat moet in de eerste plaats gaan over langere loopbanen.”

“In theorie duurt een loopbaan in ons land 45 jaar, het wettelijke pensioen is daarop berekend. In de praktijk echter duurt een gemiddelde loopbaan in ons land maar 29 effectief gewerkte jaren. In Denemarken is dat 34, in Nederland 37 en in Zweden 39. Dát moeten we aanpakken.”

Alexander De Croo stipte aan dat minder dan 5 procent van de mensen die nu met pensioen gaan, 65 zijn. “De meeste mensen gaan al veel vroeger met pensioen. In 1970 was de gemiddelde leeftijd waarop mensen effectief met pensioen gingen, 64 jaar. Vandaag is dat 59 jaar. Nochtans ligt de wettelijke pensioenleeftijd al die jaren op 65 jaar. De leeftijd nu gewoon optrekken, zonder te werken aan de royale systemen die maken dat mensen nu vroeger met pensioen kunnen, zal in de praktijk weinig oplossen.”

Deze legislatuur zijn al een heleboel hervormingen doorgevoerd, zoals de omvorming van het brugpensioen tot werkloosheid met bedrijfstoeslag. “Het is de hervorming van de loopbaan waar we het meeste effect van zullen hebben. We mogen het debat niet louter toespitsen op de pensioenleeftijd zelf. Dat voorstellen als dé oplossing zal niet werken.”

Er moet vooral gewerkt worden aan de systemen die ervoor zorgen dat mensen vroeger met pensioen kunnen. Toch is een verhoging van de pensioenleeftijd volgens De Croo op langere termijn onvermijdbaar. “We moeten bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dat een haalbare, realistische kaart is voor werknemers, hoe werkgevers dat kunnen organiseren. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen.”

Klik hier om het volledige debat te bekijken