4 oktober 2018 | nieuwsvicepremier

De eBox komt eraan: burgers krijgen centraal zicht op digitale overheidsdocumenten

Burgers makkelijk en veilige toegang geven tot digitale overheidsdocumenten. Dat is het opzet van eBox, de elektronische brievenbus van de overheid die in de steigers staat. Om de eBox bekend te maken bij het publiek start het DG Digitale Transformatie van de FOD Beleid en Ondersteuning vanaf vandaag een informatiecampagne onder het motto “Doe Maar Digitaal”.

Steeds meer (overheids)organisaties kiezen er vandaag de dag voor om hun documenten digitaal beschikbaar te stellen voor de burger, iets wat we enkel kunnen toejuichen. Maar als burger moet je jezelf daarvoor meestal op meerdere klantenzones of portalen registreren zijn. En al die gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden is geen eenvoudige taak.

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda: “Burgers moeten 24/7 op een veilige manier toegang hebben tot hun persoonlijke digitale overheidsdocumenten. Dat zal mogelijk zijn met de eBox. De volgende maanden rollen we de eBox stap voor stap uit.  Voor burgers betekent dit minder rompslomp, minder tijdsverlies en minder gedoe. En vooral: een veel groter gebruiksgemak.”

Alle documenten op één plaats

Uit een studie die het DG Digitale Transformatie liet uitvoeren door onderzoeksbureau GfK, blijkt dat centralisatie van documenten dé grote onvervulde behoefte is onder de burgers. Ze willen al hun documenten op één plaats vinden, onafhankelijk of het document nu van de federale, regionale of lokale overheid afkomstig is. Jezelf maar één keer hoeven te identificeren om op één plaats je documenten te vinden, is dé manier om nog meer Belgen te motiveren met de overheid te communiceren via digitale toepassingen.

Daarom zet het DG Digitale Transformatie sterk in op de eBox. De Federale Overheidsdiensten Financiën en Pensioenen hebben al laten weten te zullen instappen in de eBox. Maar niet enkel overheden, steden en gemeenten, gewesten en gemeenschappen, ook andere organisaties zoals bijvoorbeeld bpost bank springen mee op de kar.

Portaal my e-box

Om toegang te krijgen tot je persoonlijke eBox heb je als burger de keuze. De overheid stelt een eigen eBox-portaal ter beschikking, toegankelijk via www.doemaardigitaal.be/ebox. Door in te loggen kunnen burgers hun eBox koppelen aan een persoonlijk emaildres waarop ze notificaties over nieuwe berichten ontvangen.

Daarnaast komen er binnenkort ook alternatieven van de privésector. Zo zal bijvoorbeeld Doccle, het digitaal platform waar al meer dan 1 miljoen mensen documenten afhandelen en bewaren, op zeer korte termijn aansluiten. Op die manier kunnen bestaande Doccle-gebruikers hun overheidsdocumenten ontvangen in hun vertrouwde Doccle-interface. Ook andere partijen zoals Trusto en UnifiedPost hebben beslist om snel de eBox aan te bieden. Op www.doemaardigitaal.be/ebox houden we de burger op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Ben Smeets, directeur-generaal van het DG Digitale Transformatie: Met deze nieuwe eBox bewijzen we dat samenwerking en co-creatie in een open ecosysteem werken. Niet alleen tussen de verschillende overheidsdiensten, maar ook met andere partners. Eenvoudig, snel en veilig. De eindgebruiker staat centraal.’

Beveiligde toegang

De toegang tot eBox verloopt via het CSAM-platform van de federale overheid. Dat betekent dat je als burger jezelf kan authentiseren via eID of token, maar bijvoorbeeld ook via de mobiele app itsme®, die steeds meer aan populariteit wint.

Om de digitale brievenbus bekender te maken bij het grote publiek lanceert de federale overheid vanaf morgen een eBox-campagne onder de noemer ‘Doe maar digitaal’. De campagne bouwt verder op een eerste campagnegolf eerder dit jaar over itsme® en zal 14 dagen lopen op radio en 28 dagen op sociale media.

Kort: wat is de eBox?

  • een centrale plek waar de burger overheidsdocumenten kan consulteren
  • aanmelden kan makkelijk en veilig met eID, token of itsme®
  • heel wat diensten en bedrijven staan klaar om volgende maanden in de eBox in te stappen (Doccle, UnifiedPost, Trusto, bpost bank,…)
  • alle overheden, regio’s, gewesten, steden en gemeenten kunnen van de eBox gebruik maken