16 maart 2020 | coronacrisiseconomiefinanciën

Eurogroep: Europese solidariteit nu meer dan ooit nodig

De Europese ministers van Financiën hebben deze namiddag per videoconferentie de economische impact van het coronavirus besproken. Ze deden dat samen met de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. Ook de Europese Investeringsbank en het European Stability Mechanism werden nauw betrokken.

In de marge van de Eurogroep maakte minister van Financiën Alexander De Croo volgende bemerkingen:

 • Europese solidariteit is in deze crisisperiode essentieel om de werking van de interne markt te kunnen waarborgen. Het kan niet dat aan de Europese binnengrenzen landen elkaars goederen blokkeren.
    
 • We moeten bereid zijn om alle beleidsinstrumenten in te zetten die nodig zijn om te vermijden dat deze sanitaire crisis ook een diepe economische crisis wordt, met inbegrip van het European Stability Mechanism.
    
 • Om deze moeilijke periode te overbruggen en de reële economie te ondersteunen moet de financiële sector zijn aangelegde buffers gebruiken. Ook overheden moeten hun rol spelen om ervoor te zorgen dat gezonde bedrijven niet overkop gaan. Ons land heeft daarvoor al een eerste pakket steunmaatregelen genomen en zal snel met een tweede pakket komen.
    
 • België verwelkomt de flexibiliteit voor staatssteun die de Europese Commissie in het vooruitzicht stelt. Het is belangrijk om op dat punt een gelijk speelveld te waarborgen tussen de verschillende Europese landen.
    
 • Europa moet ook zijn huiswerk maken over de organisatie van strategische toeleveringsketens.

De Europese ministers van Financiën willen snel actie en zullen elkaar vrijdag opnieuw spreken.