17 april 2020 | coronacrisiseuropain de persnieuws

‘Europa verzwakt als het niet verenigd is’

In een interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN benadrukte vicepremier Alexander De Croo het belang van een krachtdadige en eensgezinde Europese aanpak van de COVID19-crisis. Hij schaarde zich daarmee achter de oproep van de Franse president Emmanuel Macron.    

“Vandaag valt het nationaal belang samen met het Europees belang. Wanneer grote Europese economieën zoals Italië en Spanje zwaar in de problemen komen, zou dat Europa sterk destabiliseren. Ik ga akkoord met president Macron: Europa was bij de start een economisch project. Maar als we in dat economisch project willen slagen, moeten we ook een politiek project worden,” zei minister De Croo op CNN.    

tekst gaat verder onder de video

Alexander De Croo bevestigde dat de Eurogroep vorige week een belangrijk pakket van meer dan 500 miljard aan onmiddellijk steun heeft vrijgemaakt. Die steun spant een Europees vangnet voor werknemers, bedrijven en landen.

“Maar de echte vraag die zich vandaag stelt is de vraag naar Europees leiderschap,” benadrukte Alexander De Croo. We moeten werken aan oplossingen, die misschien wat buitengewoon zijn.”    

Economische heropstart    

De beste maatregel die we kunnen nemen om zo sterk mogelijk uit deze crisis te komen, is een gecontroleerde herstart van de Europese economie. “Om die stap te kunnen zetten, moet voldaan zijn aan een reeks medische voorwaarden. Maar hoe sneller het kan, hoe sneller de Europese economie haar volle potentieel kan bereiken.”

“Dit is een moeilijke situatie, maar het is niet dat we ons na een oorlog bevinden waarbij de infrastructuur vernietigd is of we het hoge opleidingsniveau van mensen zijn kwijtgeraakt. Al onze troeven van zes maand geleden zijn er nog steeds.” 

“De echte vraag is: welke boost van vertrouwen en boost van financiering kunnen we aan de Europese economie geven om voor een kick-start te zorgen,” besloot minister De Croo. “De Europese Commissie moet daar een rol in spelen.”