27 oktober 2014 | ontwikkeling

Gezellig VN-dorp op de Brusselse Grote Markt

Dit weekend vierden we de Dag van de Verenigde Naties om de oprichting van de VN te herdenken en hulde te brengen aan de duizenden VN-medewerkers die zich wereldwijd o.m. inzetten voor vrede, het bestrijden van hongersnood en het helpen van mensen in zware humanitaire nood.

Met het thema ‘Groene Steden’ werd bijzondere aandacht gevraagd voor de inzet van de VN voor klimaat en milieu.
“Het is een manier om te tonen dat de Verenigde Naties wel meer zijn dan de blauwhelmen en voedselhulp”, zei Christophe Verhellen, woordvoerder van de VN in België.
“De Verenigde Naties zijn ook heel actief op het vlak van duurzame ontwikkeling, groene economie en klimaatverandering”, ging de woordvoerder verder. “Daarom kregen de bezoekers bijvoorbeeld uitleg over stadstuintjes, composteren, alternatieve energiebronnen. Zo tonen we hoe de mensen zelf iets kunnen doen voor het klimaat maar ook op welke verschillende manieren de VN aanwezig en actief zijn in hun leven, maar ook in dat van mensen in ontwikkelingslanden.”

Kersvers minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo bracht ook een bezoek aan het VN-dorp. “We zijn er trots op dat België van bij het begin deel uitmaakte van de Verenigde Naties”, zei de minister. “De VN blijven ook vandaag nog van cruciaal belang. Er zijn een hele reeks uitdagingen die de individuele landen gewoon niet alleen aankunnen, ik denk aan duurzame ontwikkeling, aan klimaatverandering maar ook aan nationale en internationale conflicten en crisissituaties zoals de ebola-epidemie.” ./. LOR/

Het evenement werd georganiseerd door de Stad Brussel, het Regionaal Informatie Centrum van de VN voor West-Europa (UNRIC) en het United Nations Global Compact (UNGC). Ook de FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingsssamenwerking waren aanwezig. Mevrouw Barbara Pesce-Monteiro, Hoofd van de VN in Brussel, zorgde voor een warm ontvangst.