11 april 2020 | coronacrisiseconomienieuws

Groen licht Europese Commissie voor Belgische garantieregeling

De Europese Commissie heeft deze ochtend groen licht gegeven voor de Belgische garantieregeling van 50 miljard. Ook de superkern gaf deze voormiddag zijn fiat aan het uitvoeringsbesluit, dat na goedkeuring op ministerraad, kan worden gepubliceerd. 

Alexander De Croo: “Bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten dat ook na de crisis zijn. Een vlotte kredietverlening is daarbij essentieel. Het activeren van deze garantieregeling is opnieuw een belangrijke stap om de financiering van onze kmo’s en bedrijven de volgende maanden te waarborgen.”

“Gisteren werd al bekend dat de banken op één week tijd al aan 86.000 kredieten zes maanden betalingsuitstel hebben verleend. Dat is goed voor in totaal één miljard financiële ademruimte voor mensen en bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen. Na de goedkeuring van de garantieregeling is het nu aan de banken om ook de nieuwe kredietverlening op gang te trekken voor onze Belgische kmo’s en bedrijven. Die middelen zijn meer dan ooit nodig.”

Nieuwe kredieten

Onder de garantieregeling die nu groen licht krijgt van de Europese Commissie, vallen alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden die banken tot en met 30 september 2020 zullen verstrekken aan levensvatbare niet-financiële bedrijven, zelfstandigen en non-profit organisaties (exclusief herfinancieringskredieten). 

Banken hebben de mogelijkheid om 15% nieuwe kredieten buiten de waarborgregeling te plaatsen. Op deze manier wordt vermeden dat bedrijven die niet getroffen zijn door de coronacrisis de vergoeding in het kader van de waarborgregeling moeten betalen.

Monitoring

De Nationale Bank van België en de Thesaurie zullen samen met Febelfin een systeem van monitoring opzetten om de garantieregeling evenals de engagementen van de financiële sector op te volgen.

De datum van inwerkingtreding is 1 april 2020.