13 mei 2019 | financiën

Herdenkingsmunt eert “vader van de euro”

Alexander De Croo stelde gisteren met de Koninklijke Munt van België een nieuwe herdenkingsmunt van 2 euro voor naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de oprichting van het Europees Monetair Instituut (EMI), de voorloper van de Europese Centrale Bank. België heeft altijd een vooraanstaande rol gespeeld bij de Europese samenwerking en dat is ook vandaag nog altijd het geval, zei Alexander De Croo bij de voorstelling.

Op de herdenkingsmunt is Alexandre Lamfalussy afgebeeld, een Belgische econoom van Hongaarse afkomst, die de eerste president was van de EMI. Lamfalussy, die beschouwd wordt als een van de vaders van de euro, overleed in mei 2015. De herdenkingsmunt met zijn afbeelding werd op donderdag 9 mei, Europadag, officieel voorgesteld door minister van Financiën Alexander De Croo en de weduwe van Lamfalussy.

“Aangezien het EMI later opgegaan is in de Europese Central Bank, zou je kunnen stellen dat Lamfalussy de eerste voorzitter van de ECB geweest is”, zo verklaarde De Croo bij de voorstelling van de munt.

De herdenkingsmunt verschijnt in twee oplagen, “Proof” en “BU”. De Proof-oplage zijn muntstukken van een zeer hoge kwaliteit, waarvan maximaal 5.000 stukken worden aangeboden in een luxe etui. Hun officiële uitgifteprijs bedraagt 29,95 euro. Van de BU-versie (uitgifteprijs: 10 euro) worden 150.000 munten gedrukt en die zijn beschikbaar in een coincard.

In zijn speech vroeg Minister Van Financiën Alexander De Croo zich hardop af of munten nog noodzakelijk zijn in deze huidige tijd van innovatie en digitalisatie. Hij antwoordde met “Ja”.

“De huidige technologische ontwikkeling waarbij heel wat nieuwe betaalmogelijkheden ontwikkeld worden via applicaties, smartphones leidt ontegensprekelijk tot een aanpassing van het betalingsverkeer. Deze innovaties en technologische verandering kunnen we alleen maar toejuichen omdat het ons beter, efficiënter en gemakkelijker in staat stelt om betalingen uit te voeren. Het gebruik van cash, zowel munten als biljetten, zal verder in de toekomst afnemen, maar zeker en vast niet verdwijnen. We moeten er immers ook op toezien dat iedereen in onze samenleving in alle omstandigheden eenvoudig toegang heeft tot zijn vermogen.”

De muntstukken komen niet in circulatie, waardoor ze verzamelstukken zijn. Ze zijn verkrijgbaar via de website www.herdenkingsmunten.be.