21 april 2020 | coronacrisiseconomiein de persnieuwsvicepremier

Humo: “Heropstart zal niet meteen volle gas zijn”

Het virus wordt moe, zeggen virologen, maar het blijft de strop rond onze economie genadeloos aantrekken. Het risico op blijvende schade is groot, héél groot. Economen vergelijken deze crisis nu al met de Depressie – met hoofdletter – van de jaren 30. Negentig procent van alle landen zou zijn welvaart zien dalen. Hoe komen we hier straks weer uit? 

Daarover ging ik in gesprek met professor Paul De Grauwe en Michèle Sioen, CEO van textielbedrijf Sioen. Over de exit-strategie, over Europa en over het belang van economische groei.

Over de weg uit de lockdown

We maken nu werk van een wetenschappelijk onderbouwde gefaseerde en geplande exit-strategie. Stap voor stap, zodat ziekenhuizen niet bezwijken onder nieuwe piek dit jaar. 

Alexander De Croo: “Eind deze week kloppen we die exitstrategie af in de regering. Het openen van tuincentra en doe-het-zelfzaken is een testcase. Als we te veel inbreuken vaststellen, zal dat consequenties hebben. Loopt dat goed, dan zullen vanaf begin mei meer sectoren mogen opengaan, onder dezelfde voorwaarden: afstand houden, geen samenscholingen, beschermend materiaal voor mensen die dicht bij elkaar moeten werken… De bedrijven die klaar zijn, zullen mogen starten. Maar dit wordt een marathon, en we zijn misschien nog maar 15 kilometer ver. Als we te snel lopen, vallen we na 30 kilometer ‘plat’. De terugkeer naar ons normale leven zal gepaard gaan met een hoop veiligheidsprotcollen. De heropstart zal dus niet meteen volle gas zijn.”

Over de staatsgarantie van 50 miljard voor kredietverlening door de banken

“Veel landen be­nijden ons om die deal, om­ dat hún banken geen verlie­zen moeten nemen. Maar ik heb niemand het mes op de keel moeten zetten. We hebben stevig onderhandeld, maar steeds met wederzijds respect. Tijdens de bankencrisis kwamen arrogante top­bankiers de politici vertellen dat ze er niks van kenden, en intussen voelden ze niet dat de grond onder hun voeten aan het wegschuiven was. De nieu­we generatie CEO’s beseft veel beter welke maatschappelijke rol hun banken kunnen spelen. De banken zijn ook veel ster­ker, omdat we hen hebben ge­dwongen om kapitaalbufers aan te leggen voor crisissen zoals deze.”

Over Europa

“Italië en Spanje zijn zwaar getroffen door een crisis waar ze zelf geen schuld aan hebben, en dan zouden we hen nog eens tien jaar op droog zaad zetten door hen bezuinigingen op te leggen door een crisis waar ze zelf geen schuld aan hebben? Dat is het perfecte recept om de anti-Europese gevoelens uit te breiden naar de helft van de bevolking, en het hele Europese project in gevaar te brengen.”

Over het belang van economische groei

“Het is hip om te zeggen dat groei niet belangrijk is, maar onze pensioenuitgaven stijgen elk jaar met 3 procent. Die van onze gezondheidszorg ook – bonne chance voor diegene die vindt dat we daar de komende jaren zwaar op moeten besparen. We kunnen die stijgende facturen alleen betalen met onze economische groei. Wie zegt dat groei niet belangrijk is, zegt dus dat onze sociale zekerheid niet belangrijk is. En dat we de investeringen voor de klimaattransitie al helemaal kunnen vergeten.”

Klik hier om het volledige gesprek te lezen