30 april 2020 | coronacrisiseconomienieuws

Meer dan 200.000 keer betalingsuitstel voor woonleningen en bedrijfskredieten

De Belgische banken hebben de voorbije vier weken aan meer dan 200.000 particulieren en bedrijven betalingsuitstel verleend voor hun woonlening of bedrijfskrediet. Het moratorium op kredietbetalingen maakt deel uit van de afspraken die minister van Financiën Alexander De Croo met de banken maakte om zo getroffen gezinnen en bedrijven bij te staan.

Voor vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo is dit hoge aantal het bewijs dat het akkoord over met de banken nodig was en werkt. 

Meer financiële ademruimte

Alexander De Croo: “Het moratorium op kredietbetalingen geeft getroffen burgers en bedrijven tot eind oktober meer financiële ademruimte. Getroffen gezinnen komen door betalingsuitstel voor hun woonlening deze moeilijke periode beter door.  Voor zelfstandigen en kmo’s geeft het betalingsuitstel van bedrijfskredieten, bovenop het uitstel van btw en bedrijfsvoorheffing, op korte termijn heel wat extra liquiditeiten. Bedrijven kunnen zo vanuit hun kaspositie deze moeilijke periode overbruggen.”

Febelfin meldt dat op 30 april de Belgische banken meer dan 90.000 particulieren een uitstel van betaling voor hun woonkrediet toegekend. Het gaat in totaal over een onderliggend kredietvolume van 10 miljard euro of gemiddeld 105.000 euro per krediet. Particulieren kunnen zoals bekend een uitstel van betaling aanvragen voor hun woonkrediet gedurende maximaal zes maanden. 

De banken verleenden tot op vandaag meer dan 115.000 keer uitstel van betaling voor ondernemingskredieten. Het gaat in totaal over een onderliggend kredietvolume van 17 miljard euro of gemiddeld 145.000 per krediet bij bedrijven. 

Staatswaarborg 50 miljlard voor bedrijfskredieten

Alexander De Croo: “Ook de nieuwe kredietverlening op basis van de staatswaarborg van 50 miljard komt zichtbaar op gang. We zullen daar goed de vinger aan de pols houden en bijsturen als dat nodig is. Een vlotte kredietverlening aan kmo’s en bedrijven is essentieel om hen door deze zware crisis te loodsen.”

Intussen werd ook de garantieregeling geactiveerd voor alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden. Uit de eerste cijfers blijkt dat de banken in april meer dan 17.000 nieuwe kredieten hebben verstrekt aan bedrijven (met en zonder staatsgarantie) voor een bedrag van iets meer dan 4 miljard euro. 

Er werden met name 15.894 kredieten aan kmo’s (inclusief zelfstandigen) en 1.565 kredieten aan grote ondernemingen verstrekt voor telkens ongeveer 2 miljard euro. 

De bedragen van de kredietproductie in maart en april 2020 zijn gestegen met meer dan 5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.