20 juni 2020 | internationaalnieuwsvicepremier

“Mensen met andere huidskleur krijgen nog steeds minder kansen”

Op 30 juni 2020 vieren we de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo wil dat België in het reine komt met haar verleden en legt de link met racisme en discriminatie vandaag. Hij ging daarover in De Morgen in gesprek met politicologe Nadia Nsayi.

Over de rol van België tijdens de koloniale periode

De Croo: “België moet als land durven zeggen: het koloniaal systeem was gebaseerd op economische uitbuiting en op een fundamentele georganiseerde ongelijkheid binnen de maatschappij. Er waren de Belgen en daarnaast waren er de ‘anderen’. Natuurlijk zeggen sommigen: ‘We hebben ook goede dingen gedaan.’ Als dat zo was, dan had dat vooral één doel: een economisch win-winperspectief.”

“Sommigen zeggen ook dat we excuses moeten gebruiken om ons verleden te verwerken. Dat vind ik niet juist. Het zijn de slachtoffers die dit moeten verwerken. Wij moeten met ons verleden in het reine komen. Excuses moeten een aanzet zijn om te bepalen welke toekomst we met elkaar hebben.”

Over het weghalen van standbeelden

De Croo: “Ik ben er persoonlijk geen fan van om de beelden los te schroeven en weg te halen. Is het dat wat we willen doen? Verstoppen? Het is niet door ze te verwijderen dat we het gaan oplossen. Je moet wel het verheerlijkende element weghalen. Het minste wat je moet doen, is het verhaal brengen.”

Over discriminatie in ons land vandaag

De Croo: “Er wonen officieel zo’n 20.000 Congolezen in ons land – een grove onderschatting want er zijn er velen met de dubbele nationaliteit die niet worden meegeteld. Velen van hen worden continu met grote discriminatie geconfronteerd. Van alle mensen met een migratieachtergrond behoren zij tot de hoogst opgeleiden, maar op het gebied van kansen die ze krijgen op de arbeidsmarkt, staan ze onderaan. De dagelijkse discriminatie waarmee ze geconfronteerd worden is waanzinnig. Iemand vertelde me het verhaal van een Congolese professor aan de UGent. Ze is vastbenoemd. Maar een appartement huren blijft een probleem… We mogen niet aanvaarden dat we zo morsen met talent.”

Lees het volledige interview in De Morgen van vandaag