23 maart 2020 | coronacrisisfinanciën

Minister van Financiën De Croo licht Belgische bedrijven en Europese collega’s in over Belgische bazooka

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo heeft deze ochtend via videoconferentie gesproken met een dertigtal CFO’s van grote Belgische bedrijven. Aan de videoconferentie namen onder meer de CFO’s van Afga-Gevaert, Greenyard, Barco, Katoennatie, Proximus, Telenet, bpost, Lotus Bakeries en Ontex deel.

De minister van Financiën lichtte hen het akkoord toe dat hij voorbije weekend sloot met de banken en de Nationale Bank. Bedrijven en zelfstandigen krijgen daarbij uitstel van kredietaflossing tot eind september. Daarna wordt de kredietverlening aan bedrijven op peil gehouden voor de ‘bazooka’ van 50 miljard die de federale overheid inzet om bedrijfskredieten te waarborgen. De bazooka komt bovenop het uitstel van betaling van btw, bedrijfsvoorheffing, sociale bijdragen en vennootschapsbelasting. Dit moet bedrijven helpen om de zware financiële schok op te vangen en deze moeilijke periode te overbruggen.

“Bedrijven zijn tevreden dat de banken en de federale overheid elkaar gevonden hebben. Het akkoord neemt een groot deel van de onzekerheid weg en geeft hen financiële zuurstof om deze crisis te overbruggen. Naast de onmiddellijk financiële impact zijn heel wat bedrijven op dit moment bijzonder bezorgd. Het is cruciaal dat mensen die aan het werk kunnen blijven dat ook doen. Bedrijven nemen daarvoor alle noodzakelijke maatregelen om de social distancing te verzekeren. We moeten absoluut vermijden dat kritische sectoren zoals telecommunicatie, de logistiek en de voedingsindustrie stilvallen. Als kritische sectoren stilvallen, zullen de problemen niet te overzien zijn.”

Deze namiddag zal minister van Financiën De Croo de Belgische bazooka ook toelichten aan zijn Europese collega’s tijdens een videoconferentie met de Europese ministers van Financiën. Een aantal andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland, stelden de voorbije dagen staatsgaranties met een vergelijkbare omvang.