19 maart 2019 | in de pers

Naar een belastingsverlaging

De belastinghervorming die de Hoge Raad van Financiën voorbereidt, moet geen verschuiving zijn, maar een verlaging. Dat zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) in De Tijd.

De Hoge Raad van Financiën werkt al maanden aan een rapport over een hervorming van de personenbelasting. De fiscale waakhond begon eraan op vraag van voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Die besefte dat er na de verlaging van de vennootschapsbelasting iets moet gebeuren om de torenhoge belastingdruk voor werknemers te verlagen. Hij gaf de richting aan waarin de experts moesten werken. Het moest gaan om een taxshift, waarbij een verlaging van de personenbelasting gepaard gaat met een verschuiving naar andere belastingen.

Alexander De Croo, opvolger van Van Overtveldt op Financiën, wil evenwel andere accenten leggen. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een brief die hij aan de Hoge Raad van Financiën heeft gericht. Zo wil hij geen taxshift, maar een taxcut. Voorts vraagt de minister de mogelijkheid te onderzoeken om het aantal belastingschijven te verminderen, zodat men minder snel in een hogere schijf valt.

Alexander kiest bewust voor een verlaging en geen verschuiving. ‘Wegens onze nog steeds hoge fiscale druk moet een belastinghervorming samengaan met een verlaging van de belastingdruk’, zegt De Croo.

Voorts vraagt de minister de mogelijkheid te onderzoeken om het aantal belastingschijven te verminderen, zodat men minder snel in een hogere schijf valt. ‘In België ben je zeer snel een rijk mens. Ongeveer de helft van de Belgen vallen in de hoogste schijf. Dat is niet logisch’, zegt De Croo aan De Tijd.

Volgens de minister moet het mogelijk zijn om in de volgende legislatuur het aantal schijven te verminderen. ‘Op lange termijn is het de bedoeling van onze partij te evolueren naar een vlaktaks (met één tarief, red.), maar in de volgende regeerperiode willen we naar minder schijven.’

Dat zal dan ook deel uitmaken van het verkiezingsprogramma van Open VLD.

Het rapport zal pas na de verkiezingen bekendgemaakt worden.Lees hier het volledige artikel in De Tijd