2 juli 2018 | digitaalvicepremier

Nieuwe marktanalyse zal prijsconcurrentie op vaste telecommarkt verder aanscherpen

Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo reageert tevreden op de nieuwe marktanalyse die de telecom- en mediaregulatoren vandaag hebben gepubliceerd. “Dit moet de concurrentie op de breedband- en tv-markt een nieuwe push geven. En dat is hoognodig. Consumenten betalen vandaag in ons land teveel aan telecom.”

In de marktanalyse stellen de regulatoren dat de concurrentie op de breedband- en tv-markt in ons land vandaag teleurstellend is. Grote operatoren worden niet aangespoord om met elkaar te concurreren. Ook de Europese Commissie erkende recent dat er een concurrentieprobleem is in ons land. Dat leidt tot hogere prijzen voor de consument.

Alexander De Croo: “Eurostat geeft aan dat de prijzen in onze buurlanden de voorbije twee jaar tussen de 2 en 13% daalden terwijl ze in ons land met meer dan 6% stegen. Enkel meer concurrentie kan dat ombuigen. De maatregelen van deze marktanalyse zijn een belangrijke stap om in de vaste markt van breedband en tv de prijsconcurrentie te versterken.” 

De regulatoren nemen in de marktanalyse daartoe een hele reeks maatregelen. Zo zullen de kabel- en glasvezelnetwerk moeten open blijven voor alternatieve operatoren en dit aan groothandelstarieven die voldoende ruimte geven om op de prijs te concurreren en tegelijk de noodzakelijke investeringen in het netwerk veiligstellen. Bovendien zullen alternatieve spelers hun aanbod beter kunnen aanpassen aan de noden van de consument tegen lagere tarieven en ook internet-only diensten kunnen aanbieden.

“We hebben lagere prijzen, kwaliteitsvolle netwerken en meer concurrentie nodig. Dat doen we niet door een nieuw staatsbedrijf op te richten zoals sommigen vandaag nog voorstelden, wel door werk te maken van open netwerken en meer spelers op de markt die de consument goede producten aan lagere prijzen aanbieden,” besluit minister De Croo