27 maart 2019 | De eeuw van de vrouw

Nobelprijswinnaar Denis Mukwege lanceert mee “The Age of Women”

Op 25 maart 2019 lanceerde Alexander De Croo de Engelse versie van zijn boek ‘De eeuw van de vrouw’ met niemand minder dan Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Dr. Denis Mukwege. Dr. Mukwege benadrukte in zijn speech dat mannen die passief blijven rond vrouwenrechten, actief bijdragen aan de ongelijkheid.

Op 10 december 2018 ontving Dr. Denis Mukwege, Congolees gynaecoloog en mensenrechtenactivist, de Nobelprijs voor de Vrede, samen met Nadia Murad Basee. Zij werden erkend voor hun inspanningen om een eind te maken aan het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen. Mukwege behandelt in het Panzi hospitaal in Oost-Congo slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld, een specialisatie waarin hij wereldwijd als expert wordt beschouwd

Dr. Mukwege reageerde enthousiast op de uitnodiging van Alexander De Croo om mee zijn boek te lanceren, gezien beide heren eenzelfde boodschap uitdragen. Het is ook aan mannen om hun verantwoordelijkheid op te nemen in de strijd voor de mensenrechten. Zij mogen niet de zaken niet passief op hun beloop laten, maar moeten er iets aan doen. Zoals Alexander De Croo schrijft in zijn boek: gendergelijkheid is geen kwestie van tijd. Integendeel, op sommige gebieden blijft de vrouw hopeloos achtergesteld op de man.

Klik hier om de volledige speech van Dr. Denis Mukwege te lezen

Na de speech van Dr. Mukwege en de voorstelling van het boek door Alexander De Croo, dook een panel met experten dieper in de materie. Aan het woord kwamen de CEO van Politico Europe en Ann Mettler, hoofd van de denktank van de Europese Commissie. Beide vrouwen getuigden vanuit hun functie en ervaring over de moeilijkheden die een vrouw ondervindt, onderweg naar de top.

Het debat werd gemodereerd door Ryan Heath, een Europese opiniemaker.

De foto’s van de avond vindt u hier

Wil jij een Engelse kopie van het boek?

Mail dan naar boek@alexanderdecroo.be