21 augustus 2020 | coronacrisisfinanciënnieuws

Ook Europese Commissie geeft groen licht voor redding Brussels Airlines

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor het ontwerpakkoord dat vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo eind juli bereikte met Lufthansa Group en Brussels Airlines. De Europese Commissie bevestigt dat het akkoord in lijn is met de Europese staatssteunregels. Begin deze week gaf ook het Economisch Stabilisatiefonds van de Duitse Staat al zijn fiat.

Het ontwerpakkoord voorziet in een financiering van 290 miljoen euro verstrekt door de Belgische Staat, conform de staatssteunregels bepaald in het Temporary Framework van de Europese Commissie. De financiële middelen moeten binnen Brussels Airlines blijven en mogen niet opstromen naar Lufthansa Group of andere dochterondernemingen van de Lufthansa Group.

Tegenover de verstrekte lening staan een reeks bindende engagementen van Lufthansa Group. Zo wordt de rol van Brussels Airlines als hub carrier onderschreven en moet het merk Brussels Airlines behouden blijven. Ook het hoofdkantoor blijft in Brussel. De Europese Commissie bevestigt in een mededeling dat het ontwerpakkoord in lijn is met de Europese staatssteunregels. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij FPIM zal eerstdaags de lening verstrekken.

Alexander De Croo: « Met de goedkeuring van de Europese Commissie is een van de laatste klippen genomen om Brussels Airlines een doorstart te laten maken. Dit is belangrijk nieuws voor de medewerkers van Brussels Airlines en de duizenden gezinnen van wie er iemand in of rond onze nationale luchthaven werkt. De economische betekenis kan niet genoeg worden benadrukt.  Brussels Airport is het tweede belangrijkste economische knooppunt van ons land en zorgt voor heel wat welvaart. »