25 februari 2013 | economieeuropaliberalismevicepremier

Overleg met Mark Rutte over Europese hervormingsagenda

Vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo is vandaag aanwezig op de Europese topontmoeting van liberale leiders in Amsterdam. De topontmoeting staat in het teken van een liberale hervormingsagenda voor de Europese Unie. Gastheer is de Nederlandse premier Mark Rutte. In het West-Indisch Huis ontvangt hij naast Alexander De Croo nog 9 andere liberale regeringsleden uit de EU, waaronder de Britse vicepremier Nick Clegg. Ook liberale Eurocomissarissen als Olli Rehn, Karel De Gucht en Neelie Kroes en Europees fractieleider Guy Verhofstadt zijn aanwezig.

Alexander De Croo: “De Europese Unie heeft vandaag af te rekenen met een budgettaire crisis en een bankencrisis. Allebei bedreigen ze de stabiliteit en de eenheid in Europa. Enkel door voluit in te zetten op economische groei, het verder saneren van de overheidsfinanciën en het versterken van de competitiviteit kan de EU sterker uit deze crisis komen. En daarvoor zijn een liberale hervormingsagenda én een sterke liberale samenwerking in Europa nodig. De uitnodiging van Mark Rutte om daarover samen te overleggen, draagt daar zeker toe bij. De gesprekken van vandaag zullen het gezamenlijk liberaal project voor Europa aanscherpen.”

Later vandaag publiceren de Europese liberale leiders een gezamenlijke verklaring waarin ze hun hervormingsagenda zullen concretiseren. Daarbij zullen ze zowel oplossingen naar voor schuiven voor de eurocrisis als voor het verbeteren van de concurrentiekracht, de sanering van de overheidsfinanciën en het aanpakken van de werkloosheid in de EU.