28 januari 2019 | financiënnieuwsvicepremier

Pensioenspaarfondsen moeten ook infrastructuurinvesteringen kunnen doen

Pensioenspaarfondsen moeten in de toekomst de kans krijgen om ook in grote infrastructuurwerken te investeren. Vandaag kunnen ze dat niet. Dat staat in het wetsontwerp diverse bepalingen waarvoor de ministerraad vandaag groen licht gaf.

Alexander De Croo: “We staan in Europa en in België voor belangrijke investeringen in infrastructuur. Goede infrastructuur is absoluut nodig voor de verdere groei van onze economie. Overheden kunnen dat niet alleen. Ook de privésector moet mee aan boord komen. Met deze aanpassing kunnen ook pensioenspaarfondsen bijdragen aan een betere infrastructuur en onze economie aanvuren. Dit is een duidelijke win-win.”

Concreet voorziet het wetsontwerp dat pensioenspaarfondsen voortaan ook een deel in infrastructuur kunnen investeren. Infrastructuurinvesteringen zijn bij uitstek gericht op de lange termijn, net als pensioenspaarfondsen zelf.

Investeringen spreiden

De wijziging geeft pensioenspaarfondsen de mogelijkheid om hun investeringen te voortaan te spreiden en toch een mooie return te halen. Bovendien verlaagt het voor de pensioenspaarfondsen ook het algemeen risico omdat de opbrengst uit infrastructuuractiva minder afhangt van bijvoorbeeld de opbrengsten uit aandelen en obligaties.

De ministerraad keurde het wetsontwerp in eerste lezing goed. Het gaat nu naar de Raad van State voor advies. Gezien de regering in lopende zaken is wordt het nadien omgezet in een wetsvoorstel en ingediend bij het parlement.