6 maart 2020 | coronacrisisfinanciën

Regering grijpt in en beschermt bedrijven tegen economische schade door corona

De federale regering heeft vanmiddag extra maatregelen goedgekeurd om bedrijven en zelfstandigen te beschermen tegen economische schade door het coronavirus.

“We laten gezonde bedrijven niet overkop gaan op basis van een externe schok zoals het coronavirus.” Dat heeft vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo gezegd op Radio 1. De federale regering heeft vrijdagmiddag een tiental maatregelen goedgekeurd om Belgische bedrijven die economische schade ondervinden van het coronavirus, te beschermen.

Betalingen spreiden

De bijkomende maatregelen van de regering moeten bedrijven met betalingsmoeilijkheden aan de overheid de mogelijkheid geven om betalingen gespreid of uitgesteld te doen, zonder dat ze daarvoor beboet worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over de betaling van RSZ, BTW of bedrijfsvoorheffing.  Daarnaast kunnen bedrijven zich ook al beroepen op tijdelijke werkloosheid.

“Deze maatregelen kunnen morgen al gestart worden”, benadrukt minister De Croo. Ze gelden evenwel enkel voor bedrijven en zelfstandigen die kunnen aantonen dat het gaat om een rechtstreeks effect van het coronavirus. Buitensporig veel annuleringen, een omzet die drastisch is gedaald of een grote hoeveelheid producten uit China die niet geleverd werd. 

Lagere groei

De minister van Financiën ziet een direct en indirect effect van het coronavirus. Enkele sectoren, zoals de dienstensector, ondervinden nu al schade waarbij een inhaalbeweging in de tweede helft van het jaar niet mogelijk is. Daarnaast verwacht KBC dat de groei voor 2020 zal verlagen, een indirect effect dat iedereen binnen de Belgische economie zal raken.