17 maart 2020 | coronacrisisfinanciën

Soepele toepassing grensarbeidersregeling met Frankrijk en Luxemburg

België heeft met Frankrijk en Luxemburg afspraken gemaakt voor een soepele toepassing van de grensarbeidsregelingen in het kader van de COVID-19 crisis. Dat is noodzakelijk om dubbele belasting te voorkomen nu heel wat grensarbeiders wordt gevraagd om thuis te werken.

Ons land heeft met Frankrijk en Luxemburg specifieke grensarbeidersregelingen die toelaten dat mensen slechts een beperkt aantal dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij daarvoor in hun thuisland worden belast, het gaat respectievelijk om 30 en 24 dagen. Het gaat in beiden gevallen om uitzonderingsregimes waarbij ook reeds een mogelijkheid voorzien was van overmacht.

Aangezien thuiswerk in het kader van de COVID-19 crisis beschouwd wordt als een geval van overmacht, zullen deze dagen thuiswerk niet in rekening worden gebracht van het maximaal geldend aantal dagen.

Andere buurlanden

Ons land is momenteel ook in overleg met de andere buurlanden, maar daar is een versoepling minder urgent gezien hier de traditionele regels van een dubbel belasting verdrag gelden (nl. de ‘183 dagen regeling’).

Versoepeling thuiswerk voor grensarbeiders België-Frankrijk:https://financien.belgium.be/nl/Actueel/belgi%C3%AB-frankrijk-regime-grensarbeiders-%E2%80%93-coronavirus-covid-19

Versoepeling thuiswerk voor grensarbeiders België-Luxemburg:https://financien.belgium.be/nl/Actueel/belgisch-luxemburgse-overeenkomst-tot-het-vermijden-van-dubbele-belasting-uitzonderlijke