24 januari 2013 | nieuwsvicepremier

Te gast in Terzake: ‘Blijven hervormen voor jobs’

Vicepremier Alexander De Croo was te gast bij Terzake naar aanleiding van de ontslagen bij het Luikse ArcelorMittal. “De fundamentele vraag is: wat moet er gebeuren om de industrie in ons land te houden? Een aantal stukken van die puzzel liggen bij de regionale regeringen – investeringen in onderwijs en innovatie, een efficiĆ«nt vergunningsbeleid – maar ook de federale regering heeft puzzelstukken in handen: de loonkost en de modernisering van de arbeidsmarkt.”

“Op het vlak van de loonkost zijn belangrijke maatregelen genomen, Maar op het gebied van de modernisering van de arbeidsmarkt moeten we verdere stappen zetten. De arbeidsmarkt in ons land is nog georganiseerd zoals net na de Eerste Wereldoorlog, gebaseerd op jobzekerheid voor de alleenverdiener, terwijl we eigenlijk moeten gaan naar een loopbaanzekerheid.”

“We moeten ons aanpassen aan de internationale evolutie en het verleden niet omarmen”, vindt De Croo. Ons land heeft volgens hem een aantal sterke punten: productieve werknemers, een goede ligging en goed onderwijs. “Die vragen een blijvende inspanning. Maar we moeten ook een aantal zwakke punten wegwerken. Dat betekent hervormen om ervoor te zorgen dat de jobs hier blijven.”