16 april 2020 | coronacrisiseconomienieuws

Veilige heropstart van onze economie

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo bevestigde vandaag in de Kamer dat de veilige en gecontroleerde heropstart van onze economie grondig wordt voorbereid.

COVID-19 heeft ook een zware economische impact. De laatste cijfers bevestigen die zware economische en financiële tol voor werknemers, bedrijven, kmo’s en zelfstandigen.

Economische terugval

Alexander De Croo: “De Nationale Bank en het Planbureau schoven vorige week een scenario naar voor met, voor dit jaar, een terugval van de groei van 8% en volgend jaar een herstel van 8,6%. Het IMF sprak deze week van een terugval van 6,9% dit jaar, waarmee België het licht beter zou doen dan de andere landen van de Eurozone.”

lees verder onder de video

Het nominaal saldo van de begroting zou volgens de Nationale Bank en het Planbureau dit jaar uitkomen op -7,5%. De verslechtering is vooral te wijten aan de werking van de automatische stabilisatoren, zoals tijdelijke werkloosheid en minder belastingontvangsten wegens lagere inkomens.

Belangrijk omzetverlies

Intussen geeft de Economic Risk Management Group (ERMG) aan dat, op basis van een rondvraag bij bijna 7.000 bedrijven, het omzetverlies als gevolg van de coronacrisis op 37% wordt geschat.

Op fiscaal vlak blijkt ook een terugval van de voorafbetalingen. Het gaat nog maar om gedeeltelijke cijfers, maar in de periode van 1 januari tot 16 april liepen de voorafbetalingen met 2,2 miljard terug tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Veilige heropstart voorbereiden

Het gaat om voorlopige cijfers, gebaseerd op een momentopname. De uiteindelijke cijfers zullen heel sterk afhangen van de duur van de huidige maatregelen en de mate waarin we vanaf begin mei naar een versoepeling kunnen gaan.

Alexander De Croo: “Daarom is het zo belangrijk dat men op dit moment, vanuit de ERMG en de exit-groep een veilige economische heropstart voorbereid. Sector per sector, stap voor stap. Want als we naar een versoepeling van de regels zouden gaan, moet dit wel op een zo veilig mogelijk manier kunnen gebeuren. We zullen veiligheid en bedrijvigheid met elkaar moeten verzoenen.”