30 juni 2020 | internationaalvicepremier

VIDEO: ‘Brief koning Filip is begin, geen eindpunt’

“De brief van Koning Filip aan de Congolezen is een begin, geen eindpunt.” Dat zei vicepremier Alexander De Croo in Terzake. Minister De Croo is niet gewonnen voor herstelbetalingen.

“De brief van de Koning benoemt het verleden. Dat is historisch en nooit met die bewoordingen in ons land gebeurd. Maar de brief kijkt vooral vooruit,” aldus minister De Croo. Hij bevestigde in Terzake dat de brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi er kwam op initiatief van koning Filip zelf. De regering dekt de brief.

lees verder onder de video

“De brief richt zich aan de Congolese bevolking, maar ook aan alle Belgen. De brief maakt heel duidelijk het verband tussen een onverwerkt verleden, en racisme en discriminatie vandaag in onze samenleving. De koning zegt in de brief dat hij zich zal blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie die wonden uit het verleden opnieuw openrijt.”

Spijt of excuses?

De echte vraag is voor Alexander De Croo niet of het nu spijt is of excuses zijn. “De echte vraag is welke rol België en Congo tegenover elkaar willen spelen. We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis. Ofwel sluiten we dat boek en dan is het voorbij.”

“Of je zegt: ‘wij hebben een zeer grote kennis, expertise en netwerk en wij zijn als Belgen bereid om onze rol wereldwijd te spelen om te zorgen dat er geen geweld meer is, dat burgeroorlogen stoppen en extreme armoede wordt uitgeroeid.”

Of het nu om de VN, de Wereldbank of het IMF gaat, over Congo wordt steeds naar België geluisterd, omdat wij er kennis en expertise over hebben. We zullen onze rol daarin blijven spelen.

Alexander De Croo


Corruptie

Alexander De Croo is wel geen voorstander van herstelbetalingen. “Het is nog nooit gelukt een bevolking uit extreme armoede te tillen met een grote zak geld. Echt herstel komt er alleen door instituties en een economie op te bouwen, door de corruptie uit te roeien en door leiders die er niet alleen op uit zijn zichzelf te verrijken.”  

Internationaal moet België wel zijn rol blijven spelen. “Of het nu om de VN, de Wereldbank of het IMF gaat, over Congo wordt steeds naar België geluisterd, omdat wij er kennis en expertise over hebben, al merk je wel dat er internationaal sprake is van enige Congo-moeheid.”